F/ACT Movement

Går det att vara klimatsmart och samtidigt älska mode? Självklart! Lumire är med i projektet F/ACT Movement som nu söker deltagare som vill aktivera sin garderob och ta del av hållbara modealternativ. Från september 2020 till maj 2021 får de antagna deltagarna, f/activisterna, tillgång till ett smörgåsbord av roliga workshops och spännande föreläsningar som fokuserar på glädjen till mode, utifrån ett hållbart perspektiv. Utmaningen? Köp inga nyproducerade kläder under nio månader och sprid din resa på Instagram. Är du redo? Läs mer och ansök på F/ACTS hemsida! https://www.factmovement.se/länk till annan webbplats


Bygg en hållbar garderob - deltagare sökes till F/ACT Movement!

F/ACT Movement är rörelsen för modeälskare som vill bygga en hållbar garderob utan att tumma på passionen för kläder och mode. Nu har du chansen att delta i årets mest spännande utmaning! Från september 2020 till maj 2021 får de antagna deltagarna, f/activisterna, tillgång till ett smörgåsbord av roliga workshops och spännande föreläsningar som fokuserar på glädjen till mode, utifrån ett hållbart perspektiv. Utmaningen? Shoppa inga nyproducerade kläder under nio månader och sprid din resa på Instagram.


Textilindustrin står för stora klimatutsläpp och klädproduktionen har stor miljö- och hälsopåverkan. I projektet F/ACT Movement ska konsumenter leda vägen för en mer hållbar modeindustri. Deltagare från hela Sverige, så kallade f/activister, ska genom inspirerande workshops och föreläsningar få nya verktyg för hur de enkelt bygger en hållbar garderob. Tillsammans med experter inom en rad olika områden ska deltagarna laborera med bland annat återbruk, redesign, cirkularitet och hållbarhet. Samtidigt ska kommuner arrangera aktiviteter med fokus på hållbart mode, och företag ska få hjälp att ställa om till mer cirkulära affärsmodeller. Genom hela projektet är den medvetna konsumenten i centrum, och faktumet att textilindustrin måste ställa om för att nå de globala, nationella och regionala hållbarhetsmålen. Sista anmälningsdag för att bli f/activist är den 31 maj.


Fortsättning på lyckat pilotprojekt

F/ACT Movement startade 2019 då det genomfördes en omgång med tio stycken f/activister i Västra Götaland. Lärdomarna var många och f/activisterna delgav att projektet förändrade deras syn på mode och konsumtion. Flera f/activister valde att fortsätta att fokusera på hållbara alternativ framför nyproduktion och sprider än idag sina erfarenheter via sociala medier.
”Vi har velat visa genom F/ACT Movement att du inte behöver ge upp ditt modeintresse för att bli hållbar. Det handlar bara om att förändra sina konsumtionsvanor till andra, mer hållbara alternativ. Att säga ja istället för nej har varit väldigt positivt bland våra följare, och att få se f/activisternas resa har inspirerat fler till att aktivera sina garderober”, berättar Gudrun Bonér, projektledare F/ACT Movement och ansvarig för f/activister.


Lumire är med på är med på tåget

F/ACT Movement drivs av Göteborgsregionen (GR) och Science Park Borås med finansiering från Naturvårdsverket och Västra Götalandsregionen. Lumire är med i projektet och kommer att rekrytera 10 f/activister som bor i Luleå kommun.


Så här går det till

September till december 2020 kommer f/activisterna att träffa varandra på månadsträffar för att delta i workshops, byta erfarenheter och ta del av föreläsningar från experter inom cirkulärt och hållbart mode. De kommer att rensa sina garderober och identifiera vilka de är stilmässigt. Dessutom får de testa second hand, olika typer av remake, låna och byta kläder med varandra, samt lära sig om lagning och vård av sina plagg. Från januari till maj 2021 fortsätter resan digitalt där f/activisterna får delta i delutmaningar utifrån olika månadsteman. Allting sprids via f/activisternas Instagram-profiler.

Sammanfattning

Vad? F/ACT Movement söker deltagare som ska undvika konsumtion av nya kläder i nio månader och samtidigt ta del av hållbara modealternativ genom workshops och föreläsningar. Lumire är med i projektet och sökes 10 f/activister som bor i kommunen.

Varför? Textilindustrin står för stora klimatutläpp och klädproduktion har stor miljö-och hälsopåverkan. Det slängs 80 000 ton textilier i soptunnan varje år i Sverige.

När? September 2020 till maj 2021

Vilka? F/ACT Movement drivs av Göteborgsregionen (GR) och Science Park Borås, med stöd från Naturvårdsverket och Västra Götalandsregionen.

De kommuner och regioner som deltar i projektet är:
• Ale kommun
• Alingsås kommun
• Borås kommun
• Boråsregionen
• Gotland
• Göteborgs stad
• Härryda kommun
• Karlstad kommun
• Kungälvs kommun
• Lerum kommun
• Lidköping kommun
• Linköping kommun
• Luleå kommun
• Partille kommun
• Stenungsund kommun
• Stockholms stad
• Umeå kommun
• Öckerö kommun


Kommunerna kommer genom projektet att arrangera lokala aktiviteter med fokus på hållbart mode. Dessutom arbetar projektet med lokal näringslivsutveckling och kommer att koppla på företag, entreprenörer och andra verksamheter för att utveckla hållbara affärsmodeller.


Läs mer: www.factmovement.selänk till annan webbplats


Kontakt: Gudrun Bonér Projektledare F/ACT Movement och ansvarig för f/activister
Epost: gudrun.boner@scienceparkboras.se
Telefon: 0705-73 41 24
Förnamn Efternamn Kommunrepresentant Epost Telefonnummer

Kontakt: Lumire
Jenny Widmark Hållbarhetschef
Epost: jenny.widmark@lumire.lulea.se

Sidan uppdaterad: 2020-05-18

Sorteringsguiden

Tryck på knappen för att komma till Sorteringsguiden.

Dagens öppettider

Sunderby ÅVC: 12-20
Råneå ÅVC: Stängt
Antnäs ÅVC: 14-20
Kronans ÅVC: 8-20