Fem tips på hållbara julklappar

När vi nu närmar oss julafton vill Lumire ge dig inspiration till hållbara klappar. Den mest hållbara presenten är den som verkligen används eller nyttjas. Är den sedan tidigare använd av någon annan behöver den inte nyproduceras och på så sätt belasta miljön. Tänk i första hand lokalt när du handlar. Genom att välja de lokala producenterna/butikerna framför nätbutiker är du med och bidrar till ett levande Luleå!

Hemmagjorda klappar

Om du gillar att baka eller att laga mat ger hemlagade ätbara klappar dubbel glädje, de är mysiga att tillverka och mycket uppskattade att få. Hembakta kakor eller matbröd, en ask med julgodis eller en burk med sylt eller marmelad. Lägg din hemlagade klapp i en fin glasburk och knyt ett jutesnöre med ett handskrivet kort runt. Lyxigt och garanterat uppskattat. Extra roligt blir det om personen dessutom får med receptet på gåvan! Om du har lite gröna fingrar så kan du ge bort en fin stickling till någon i din närhet. Varje gång personen vattnar växten kommer den att tänka på dig.

ätbara julklappar

Second hand

För några år sedan var årets julklapp det återvunna plagget. Vi gillar verkligen återbruk och rekommenderar det varje år. Leta gärna efter personliga inredningsprylar, leksaker eller något som verkligen känns rätt för den personen du ska ge klappen till. Kolla i din lokala återbruk/second hand-butik exempelvis Återvinningsmarknaden på Kronan eller någon annan av Luleås second hand-butiker. Det finns även gott om nischade second hand-butiker på nätet.

ätbara julklappar

Presentkort på lagningar

Ett presentkort till en skräddare, en skomakare eller någon annan som kan förlänga livet på plagget är en bra julklapp både för mottagaren och miljön. Med den här julklappen hjälper du någon du tycker om att kunna använda favoritjeansen, skorna eller tröjan som fått ett hål i flera år till.

Kolla till exempel in sömnadstjänster från Sömnadskollektivet Länk till annan webbplats.

ätbara julklappar

En upplevelse

Bjud någon på en upplevelse - du kan exempelvis bjuda på en mysig frukost eller ett bastubad. Luleå har många fina dagsturer, varför inte ge bort en tur längs isvägen, en picknic på Bälingeberget, titta på fåglar i Gammelstadsviken eller strosa i Gammelstads kyrkstad, ett av UNESCOS:s världsarv.

visitlulea.se Länk till annan webbplats. hittar du många fina tips på rutter för vandring och upptäckter i och omkring Luleå.

ätbara julklappar

Välgörande gåvor

Många välgörenhetsorganisationer erbjuder gåvopaket och fadderskap som alternativa julklappar. En gåva till de som har det svårt istället för ytterligare en pryl är ett fint sätt att visa omtanke.

En julklapp som garanterat inte hamnar på tippen.

ätbara julklappar
Sidan uppdaterad: 2020-12-09