Historiskt med två tjejer

Onsdagen den 16 september hände något historiskt på Luleå Renhållning– en bil var betjänt av enbart tjejer. Det har aldrig hänt förut och förhoppningsvis var detta första men inte sista gången.

Tjejerna som jobbade var Keila och Jenny. Keila har arbetat sedan i maj och kommer att vara kvar här så länge det finns arbete. Innan hon kom till Luleå Renhållning arbetade hon som chaufför på Post Nord.

- ”Jag kände en som arbetade här och frågade om det fanns jobb men jag såg även en annons på internet” berättar Keila. Och på den vägen är det.

Jenny går sista året på Transportprogrammet i Piteå och gjorde sin åtta veckors praktik här. Hon jobbade två dagar i veckan under den tiden. När Jenny är klar med sin utbildning kommer hon att ha alla körkort. Under tiden hos oss fick Jenny att få åka med så många bilar som möjligt för maxa kunskaperna.

Hur kom det sig att ni ville bli chaufför?

Keila; ”Jag såg reklam om yrkesförarutbildningar och att det fanns goda chanser att ta sig in på arbetsmarknaden så jag sökte och kom in. Nu har jag haft C-kort i tre år och E-kort i två år”.

Jenny säger; ” en av mina kompisar pratade om utbildningen och då blev jag intresserad och sökte. Just i min klass är det rekordantal med antal tjejer i år, vi är fyra tjejer av totalt 16 stycken.

Vad var svårast i början?

Det var att hitta var sopbodarna ligger, en del var lätta att hitta och andra svårare. Sen var det lite svårt i början att hitta rätt nyckel till rätt soprum. Jag fick pröva ett antal innan jag hittade den rätta, säger Keila. Annars är det inte något särskilt som är svårt fast visst finns det ställen som är svårare än andra att hämta sopor. Men ingenting är omöjligt.

Vad tycker du bäst om med jobbet?

- ”Att man är fri fast man har arbetsuppgifter som ska göras. Ingen dag är den andra lik, det är roligt att se folk och skönt att vara ute. Idag var det en som sa ”vad kul med tjejer, och två stycken. Det börjar likna nåt”.

Både Keila och Jenny tycker att de blivit bra bemötta och upplever att alla vill hjälpa
till och dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter. De trivs!

Jenny och Keila utanför sopbilen

Jenny och Keila

Keila drar soptunnor

Stora kärl dras fram för att tömmas

Sopbilen lyfter kärlet

Jenny manövrerar sopbilen

Jenny och Keila

Nu mot nästa jobb!

Sidan uppdaterad: 2020-09-21