Panta

När vi pantar ökar vi återvinningen och bidrar till ett hållbart samhälle!

Under första kvartalet pantade Luleåborna 263 628 burkar och pet-flaskor i Pantamera Expressmaskinen på Kronan. Grymt bra, det är miljösmart att panta! 

Pantamera Expressmaskinen installerades på Kronan den 12 november och sedan dess har totalt 423 966 förpackningar pantats på Kronan. 12 142 kronor har donerats till Barncancerfonden. Heja alla Luleåbor!

Pantamera Expressmaskinen är särskilt framtagen för att underlätta för den som vill panta mycket på en gång. Istället för att panta varje burk och pet-flaska för sig, häller man i förpackningarna direkt ur säcken ner i ett fack. Maskinen sorterar och räknar panten, vilket går fort då kapaciteten är ungefär 100 förpackningar på ett par minuter. När det är klart får pantaren välja mellan olika utbetalningslösningar.

Läs mer om Pantamera Expressmaskinen>>

Med pantsystemet bidrar vi till ett hållbart samhälle genom ökad återvinning och minskad nedskräpning. Värdefullt material återvinns och vi sparar energi. När du köper förpackningen betalar du pant, som du sedan får tillbaka när du pantar, och burkarna och flaskorna kan återvinnas till nya förpackningar. Eller kläder. Eller stoppning i möbler.


Aluminium
För att utvinna aluminium krävs enorma mängder energi. Men aluminiet kan också återvinnas i det oändliga. Att återvinna aluminium kräver 95 procent mindre energi än att utvinna nytt. Av all bauxit, som man utvinner aluminium av, som brutits sedan 1886 är 75 procent fortfarande i bruk.

Plast
Att återvinna plast är också mer miljövänligt än att producera ny. Pet-flaskor som pantas och därmed håller sin plats i återvinningstrappan kan återvinnas till nya flaskor med endast ett minimalt tillskott av ny plast.

Några exempel på vad pantning ger och motsvarar i aktivteter är:

  • 2 pantade burkar alternativt 2 pantade PET-flaskor motsvarar energiförbrukningen för att kolla på en långfilm (2 timmar).
  • 11 pantade burkar alternativt 9 pantade PET-flaskor motsvarar energiförbrukningen för en snabbdusch (5 minuter).
  • Energin för att använda en bärbar dator i en månad (75 timmar) motsvaras av 15 pantade burkar eller 13 pantade PET-flaskor.
  • 16 pantade burkar alternativt 75 pantade PET-flaskor motsvarar koldioxidutsläppen för en restauranglunch (huvudingrediens kött).
  • 20 pantade burkar alternativt 98 pantade PET-flaskor motsvarar koldioxidutsläppen för en bussresa mellan Norrköping och Stockholm (17 mil).
  • 797 pantade burkar alternativt 3833 pantade PET-flaskor motsvarar koldioxidutsläppen för en person att flyga tur och retur mellan Stockholm och Berlin.


Sidan uppdaterad: 2017-04-19