Pantamera expressmaskin

Ny pantmaskin både räknar och sorterar panten

Idag lördag 12/11 klockan 10 invigs en helt ny pantmaskin på Kronan återvinningscentral. Den nya maskinen Pantamera Express kan både sortera och räkna panten och är perfekt för de som vill panta större mängder aluminiumburkar och pet-flaskor.

2015 pantade luleborna ca 14 miljoner burkar och pet-flaskor. I snitt blir det 184 stycken per person och år. 184 pantade burkar och pet-flaskor sparar lika mycket energi som det går åt till att tvätta 59 tvättar. Därför det är så viktigt att lämna in sin pant. Erik Öhrling, Vd på Luleå Renhållning säger:

- Återvunna aluminiumburkar sparar 95 % av den energiförbrukning som behövs för att nytillverka burkarna. Likaså är det betydligt mer miljövänligt att återvinna pet-flaskor än att tillverka nya. Det känns bra att kunna erbjuda våra kunder att den här möjligheten. Dels för att vi ska bli bättre på att källsortera i Luleå och dels för att höja servicen till våra kunder.

Den nya pantautomaten är särskilt framtagen för att underlätta för den som vill panta mycket på en gång. Istället för att panta varje burk och pet-flaska för sig, häller man i förpackningarna direkt ur säcken ner i ett fack. Maskinen sorterar och räknar panten, vilket går fort då kapaciteten är ungefär 100 förpackningar på ett par minuter. När det är klart får pantaren välja mellan olika utbetalningslösningar. 

- Vi jobbar hela tiden för att hitta nya smartare sätt att panta på och för att få ännu fler att panta mera. Att samarbeta med återvinningscentraler känns självklart. Dit åker man ju för att återvinna och många har efterfrågat att även kunna panta sina flaskor och burkar där, säger Carita Classon, produktchef för Pantamera vid Returpack

Pantaren kan välja mellan att få panten utbetald till sitt PayPal-konto eller via ClearOns betalcheckar som man kan handla för i de allra flesta dagligvarubutiker. Man kan också välja att skänka sina pantpengar till Barncancerfonden..

För mer information kontakta:

Erik Öhrling, Vd Luleå Renhållning, tfn 0920- 25 09 01
Carita Classon, Produktchef på Pantamera/Returpack, 0708-71 75 80

Fakta
Pantamera Express är framtagen tillsammans med det amerikanska företaget Envipco. Mer information om Envipco finns på envipco. com. Med PayPal är det möjligt att få panten överförd till sitt bankkonto eller betala med pengarna direkt från sitt PayPal-konto. Läs mer på paypal.com.

Om Pantamera
Pantamera drivs av Returpack AB för att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Vi arbetar för att säkra ett effektiv, hållbart och tillgängligt pantsystem. Målet är att 90 procent av alla burkar och PET-flaskor ska återvinnas. Huvudkontoret, liksom fabriken ligger i Norrköping. Här tar vi varje år emot över 1,6 miljarder burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50 procent av Sveriges Bryggerier AB, till 25 procent av Svensk Dagligvaruhandel och till 25 procent av Livsmedelshandlarna.

Sidan uppdaterad: 2017-04-19