Pantamera expressmaskin

Panta mera på Kronan åvc

Den nya maskinen är speciellt bra för dig som vill panta mycket. Du tömmer din säck med pant i ett fack och låter maskinen sortera och räkna. Sedan kan du välja mellan tre olika sätt att få din pant utbetald. Lördag 12 november inviger vi maskinen.  

Undersökningar har visat att stora mängder pant hamnar i metall- och plaståtervinningen varje år. Med en ny maskin och ett nytt samarbete vill nu Returpack/Pantamera och vi göra det lättare att göra rätt. Du kan alltså i fortsättningen ta med dina pantförpackningar till Kronan ÅVC så ser vi till att de återvinns på bästa sätt samtidigt som du får ut den pant du har betalat.

Smidigt för storpantaren
I den nya maskinen tömmer du hela säcken med pant i ett fack. På bara ett par minuter sorterar och räknar automaten ett hundratal förpackningar. När det är klart väljer du hur du vill få panten utbetald.

Ubetalningslösningar
När du pantar i Pantamera Express kan du välja att få panten utbetald till ditt PayPal-konto eller via Kuponginlösens värdekuponger som du kan handla för i de flesta dagligvarubutiker. Du kan också välja att skänka din pant till Barncancerfonden.

Invigning
Lördag 12 november klockan 10 inviger vi maskinen. Medverkar gör Maritha Meethz, fullmäktiges ordförande, Erik Öhrling, Vd Luleå Renhållning, representanter för Pantamera och Envipco. Pantamera bjuder på fika och delar ut pantbagar under dagen. Välkomna! 

Fakta

  • Varje år pantas drygt 1,6 miljarder burkar och PET-flaskor i Sverige.
  • När vi pantar sparar vi värdefull energi. Till exempel motsvarar fem pantade burkar fyra timmars datoranvändning och två timmars standby-tid.
  • 95% energi sparas genom att återvinna en aluminiumburk jämfört med att tillverka av ny råvara.
Kille pantar burkar
Sidan uppdaterad: 2018-10-08