Tack för resten!

Matrester - sådant som blir över och inte kan sparas när du lagat eller ätit mat. Det kan vara äppelskruttar, brödkanter, äggskal, frukt- och grönsaksrester, fiskrens och köttben. Tepåsar, kaffesump och lite hushållspapper går också bra. Att sortera ut resterna, eller matavfallet som vi kallar det, är en enkel handling som ger stora miljövinster. Genom att sortera ut matavfallet tar vi tillvara både den energi och de värdefulla näringsämnen som finns i matavfallet. Vi återvinner och skapar ett slutet kretslopp!

Komposterbara majspåsar
I Luleå samlar vi matavfallet i komposterbara påsar av majsstärkelse. Använd inte vanliga plastpåsar, de förstör processen i kompostanläggningen och orsakar dålig lukt. Påsarna är en färskvara och kan lätt gå sönder om de har blivit för gamla, förvara dem gärna mörkt och svalt. Påsarna delas ut en gång per år till villor, bor du i lägenhet får du dem av fastighetsskötaren.

Fler påsar
Skulle du behöva fler påsar kan du hämta dem hos oss på Murbruksvägen 4 eller på någon av våra återvinningscentraler.

Matavfallet blir näringsrik mull
När vi samlat in matavfallet komposteras det på kompostanlägg-ningen i Sunderbyn som drivs av Norrlandsjord och Miljö AB. När matavfall komposteras bildas näringsrik mull som sedan används för att producera olika sorters jord. Dessutom återförs näringen till jorden och man slipper använda kemiska gödningsmedel som tär på miljön att framställa.

Tillsammans gör vi Luleå grönare!

Sidan uppdaterad: 2016-01-25