Hoppa till innehåll

När det finns misstanke om att kranvattnet innehåller bakterier, virus eller parasiter som kan göra dig sjuk rekommenderas du att koka vattnet innan det ska drickas eller användas till matlagning. Information om detta skickas ut via sms, webbplats och sociala medier.  

Anledningen till att vattnet kan behöva kokas är oftast att vattnet av olika anledningar inte distribuerats fram till kranen med en jämnt tryck, till exempel om det uppstått ett brott på en vattenledning. Kokning dödar mikroorganismer som bakterier, virus och parasiter. Vid misstanke om att vattnet är förorenat, tas alltid vattenprover som skickas in till laboratorium för analys. När proverna visar att vattnet har en fullgod kvalitet, det vill säga inte påverkar hälsan negativt, hävs kokningsrekommendationen.

Vid kokningsrekommendation

Använd kokt dricksvatten till

Okokt dricksvatten kan användas till

Mer information finns på Livsmedelsverkets hemsida. Där finns även information på flera olika språk.